maandag 27 juli 2009

Acht decennia achter het stuur; vijf jaar verlenging

Al acht decennia mag de 98-jarige Jan Leugs, woonachtig in het dorp Ten Boer onder de rook van Groningen, in een auto rijden. Verleden week moest hij de periodieke herkeuring ondergaan, en vandaag weet hij dat de arts geen enkel gezondheidsrisico bij de man heeft vastgesteld en hij daarom nog weer een verlenging van zijn rijbewijs krijgt voor een periode van vijf jaar. Volgens de dokter kon hij zo naar Parijs rijden.
Niet iedereen zou bij de man in de auto stappen, juist vanwege die leeftijd. TV Noord-verslaggeefster Anja Otto deed dat vandaag echter wel en stelde al snel vast dat Jan Leugs de vaart er goed in had.
"Als je langzaam wilt, moet je niet in de auto stappen," luidde het commentaar van de krasse knar, en mevrouw Otto stelde vast dat Jan Leugs reed "als een jonge hond."
Samen reden ze richting de plaatselijke supermarkt, waar de vanwege het goede nieuws uitstekend geluimde Jan Leugs werd opgewacht door een stralende eigenaar van de winkel. Met een fles voor de avonduren van de 'jubilaris'. Twee jaar geleden had Jan Leugs zich bij de supermarkt gemeld met de vraag of daar geen werk voor hem was, aangezien hij zich stierlijk verveelde. Na wat wikken en wegen heeft de supermarkteigenaar besloten hem dan toch maar vakken te laten vullen, en wat bleek? "Hij werkt als een jonge hond."
In de hoedanigheid van hoogbejaarde jonge hond had TV Noord al eens een onderwerp voor het dagelijkse nieuws gemaakt en waren tal van mensen van die bijzondere prestatie op de hoogte.
Daar is nu het heugelijke nieuws van vandaag aan toegevoegd. Het feit dat Jan Leugs met zijn nieuwe — beter nog: verlengde status quo — erg content is, laat hem echter niet van de realiteit afdwalen. Zodra hij ook maar merkt dat het geringste niet meer helemaal goed gaat, zet hij de auto aan de kant. Een stralend voorbeeld voor tal van minder ouderen en heel wat jongeren. Zoals bij voorbeeld een Leekster 17-jarige jongen die met vaders auto betrokken raakte bij een ongeval en gewoon is doorgereden.

Geen opmerkingen: