zaterdag 4 juli 2009

Portret van Johannes Calvijn tweemaal op Arte-tv

Calvijn-Jaar
Op zaterdag 4 juli, 's avonds tussen 21:50 uur en 22:50 uur, zendt Arte-televisie een portret uit van Johannes Calvijn (1509-1564), de Frans-Zwitserse theoloog, die stierf in het jaar dat William Shakespeare werd geboren, en die één en ander binnen de christelijke wereld aan veranderingen teweeg gebracht heeft, voornamelijk tijdens de Reformatie. Zo is hij ook naamgever geworden van de strming binnen de protestantse leer van het christendom: het calvinisme.
Nu het derhalve niet alleen maar het Purcell-Jaar, het Händel-Jaar en het Haydn-Jaar is, en daarnaast ook nog het Mendelssohn-Jaar, mogen we 2009 ook best beschouwen als het Calvijn-Jaar, aangezien de goede man op 10 juli 1509 in de Noord-Franse plaats Noyon is geboren. Die aanvaarding van dat Calvijn-Jaar kan tevens gelden voor tal van mensen die geen boodschap hebben aan het protestantisme of aan het christendom in he algemeen, en evenmin van mening zijn dat die stroming(en) in onze maatschappij voor hem of haar een boodschap inhouden, zoals we Trouw een voortreffelijke krant kunnen vinden, ook als we niet-christelijk zijn ingesteld.
De documentaire, met dramatische elementen, die we te zien (kunnen) krijgen, duurt 58 minuten en is een Frans-Zwitsers-Duitse coproductie die in 2009 is gereedgekomen. Verantwoordelijk daarvoor zijn André Schäfer en Werner Köhne. In de film zien we niet alleen de acteur Julian Mehne de rol van de rusteloze hervormer vertolken, ook krijgen we beelden te zien van de steden waarin Calvijn zich op de een of andere manier heeft doen gelden: naast zijn geboorteplaats Noyon zijn dat Parijs en Straatsburg, Genève, Orléans, alsmede Zürich, alle tijdens de late middeleeuwen.
Deze ZDF-productie die in HD-kwaliteit zal worden uitgezonden op het formaat 16:9, wordt zondagmiddag (5 juli) herhaald vanaf 14:55 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Portret van Johannes Calvijn.
2. Beeld uit de documentaire. Foto: André Schäfer/Florianfilm.

Geen opmerkingen: