donderdag 6 augustus 2009

Smaken consumptieijs in gevaar door bijensterfte

Geliefde versnapering
Iedere werkdag tussen kwart voor zeven en half acht 's avonds biedt de Duitse regionale televisiezender Norddeutscher Rundfunk (NDR) uiteenlopende actualiteiten, variërend van de meest zinloze tot en met enkele uitermate interessante thema's. Hedenavond liet men, zonder twijfel naar aanleiding van de ook en vooral in bepaalde delen van Duitsland overheersende warmte — vandaag was het op diverse plekken in onze contreien een tropische dag —, het bedrijf van een wafelbakker zien die zich uitsluitend concentreert op ijswafels, die in een hoeveelheid van één miljoen stuks — per dag, wel te verstaan! — aldaar worden geproduceerd.

Bijen houden variëteit in stand
Hoewel de man er inmiddels reeds in is geslaagd veertig varianten aan wafels op de markt te brengen, die gretig worden afgenomen, ook buiten de landsgrenzen, moet er op dezelfde dag op worden gewezen dat de variëteit in de smaken van het consumptieijs wel eens heel snel een enorme verschraling zou kunnen optreden indien niet heel snel iets worden ondernomen om de dreigende bijensterfte tegen te gaan.
In Nederland heeft Jaap Molenaar, thans gesteund door een aantal ambassadeurs, verspreid over ons land, het nodige gedaan om de aandacht op dit fenomeen te vestigen en op onze site en elders heeft u daar de laatste tijd over kunnen lezen. Om u adequaat op de hoogte te houden van de situatie op dit moment neem ik het persbericht van Stop de Bijensterfte! hieronder over.

* * * * *

PERSBERICHT

Bijensterfte: bedreiging voor liefhebbers van consumptieijs?
De meeste mensen denken bij bijen aan honing, en gelukkig weten zij — door de aandacht voor de bijensterfte — inmiddels ook dat de productie van fruit en diverse groenten afhankelijk is van bestuiving door bijen.
Maar dat de productie van consumptieijs in gevaar kan komen door gebrek aan bijen, zullen slechts weinig mensen beseffen.
Haagen-Dazs, een wereldwijd beroemde ijsproducent, is zich zeer bewust van dat gevaar. Zo’n 40% van de ingrediënten die de smaak aan ijsverlenen, worden geproduceerd dankzij bestuiving door bijen. Om deze reden sponsort deze ijsproducent onderzoek naar de bijensterfte. Dus ijsliefhebber: neem je in de toekomst genoegen met slechts een geringe keuze aan smaken, of zet je nu je handtekening, en ondersteun je de petitie Stop de Bijensterfte?

De petitie is te vinden op http://stopbijensterfte.petities.nl

Geen opmerkingen: