dinsdag 7 april 2009

"Vroeger smaakte alles beter" — over de kwaliteit van ons voedsel en de invloed van de technologie

De blik terug
Toen ik een jaar of vijftien was en eens een zak kwaliteitsdrop van een voortreffelijke drogisterij meenam, meende mijn grootvader na consumptie van enkele voorbeelden daaruit dat de drop van toen niet meer zo smaakte als die van zestig, zeventig jaar eerder. Een kennis in die jaren deed dat af met een verwijzing naar een onderbewust in de mens sluimerend verlangen naar de tijd van toen en de invloed van de nostalgiedrang of zelfs -dwang. Hoewel zulks niet van de hand te wijzen valt — en het opvallend is dat enerzijds deze trend gewoon is blijven bestaan, en je ouderen van vandaag hetzelfde hoort zeggen, waarbij je jezelf niet mag uitsluiten —, staat daar echter tegenover dat de invloed van de huidige technologie zo groot is dat er eventueel meer werkelijkheid(sbeleving) in die opmerkingen steekt dan een halve eeuw geleden.


Documentaire op Arte-televisie
Op dinsdag 7 april presenteert de Duits-Franse cultuurzender Arte — tussen19:00 uur en 19:45 uur — de documentaire Früher schmeckte alles besser. Het is een film uit 2008 van Barbara Vogt en Jürgen Vogt, die als Duits-Luxemburg-Franse coproductie is gerealiseerd, en waarin nieuwe aspecten van die 'veranderingen van smaak' van tal van producten worden belicht.
Smaakte gebak, brood, marmelade en boter, of wordt vroeger echt beter? En zo ja, waardoor komt dat dan? In samenwerking met de Luxemburgse topkokkin Lea Linster onderzoeken de beide filmmakers de vraag in hoeverre de tot in het extreme ontwikkelde technologie, die druk wordt aangewend door de huidige levensmiddelenindustrie, invloeden ten gunste en/of ten nadele van de producten in kwestie bewerkstelligt.

Uitzendingen
Arte herhaalt deze documentaire film — een bijdrage van het Zweite Deutsche Fernsehen (ZDF) — binnen een week twee keer. De eerste keer op zaterdag 11 april, vanaf 10:30 uur en dan nog op dinsdag 14 april, eveneens 's ochtends, maar dan reeds om 09:10 uur. Deze zeer actuele documentaire, die wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9, is tevens voorzien van stereofonisch geluid.
Zeer nadrukkelijk aanbevolen.
_________
Afbeelding: Een aantrekkelijk product uit de levensmiddelensector. (Foto: ZDF Barbara Vogt-Hägerbäumer.)

Geen opmerkingen: