zondag 19 april 2009

Psychopaten als avondvullend thema op Arte-tv

Speelfilm
Heden heeft Arte-televisie een thema-avond over psychisch in hevige mate gestoorde en op basis van hun afwijking extreem brutaal — figuurlijk, maar ook letterlijk in de fysieke betekenis — optredende, doodenge lieden: Psychopathen — Meister der Grausamkeit luidt de overkoepelende titel voor de twee programma-onderdelen die vrijwel de hele avond in beslag nemen.
Als eerste onderdeel van de avond komt de Amerikaanse speelfilm uit 1999, The talented Mr. Ripley, geregisseerd door Anthony Minghella op de kijkers af, ongetwijfeld in het Frans en ook Duits nagesynchroniseerd, en daarmee ondraagijk. Bovendien kan die versie niet in de schaduw staan van de zwart/witte, Franse voorganger met Alain Delon en Maurice Ronet, ook al is laatstgenoemde rolprent vier decennia ouder.
De Yanken-film neemt twee uur en een kwartier in beslag, waarna nog bijna anderhalf uur over is voor het tweede onderdeel.

Psychopaat
Dat tweede thema behelst een portret van Sam Vaknin, die van zichzelf beweert dat hij een psychopaat is, maar volgens bekenden de indruk maakt van een aangename man. Hij is een internationaal erkende expert op het gebied van het narcisme. De film, die Arte de komende acht dagen in totaal drie keer zal uitzenden —Ich bin ein Psychopath —, is een Australisch-Duitse coproductie van Ivan Walker, die in 2009 tot stand gekomen is, en een lengte van 83 minuten heeft.
Sam Vaknin is volgens eigen inzicht geen slecht mens, ondanks dat hij al een aantal mensen behoorlijk uit hun evenwicht heeft weten te brengen, waarvan sommige in ernstige mate en voor lange tijd. Sam wil dan ook meer weten over het hoe en het waarom van de diagnose die over hem is afgegeven.
In deze documentaire wordt hopelijk één en ander duidelijk over de oorsprong van het gedrag en de daaraan verbonden destructieve neigingen, de hersenfunctie en al wat dies meer zij.
De film, die op het formaat 16:9 zal worden vertoond, wordt door Arte de komende week nog tweemaal herhaald: allereerst op vrijdag 24 april vanaf 09:55 uur, en dan nog eens op maandag 27 april, in de nacht vanaf 03:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Acteur Matt Damon als TomRipley in de Amerikaanse speelfilm uit 1999: The talented Mr. Ripley. (Foto: ZDF; © Kineos.)
2. Hersenonderzoek in verband met psychosen, respectievelijk psychopathieën. (Foto: ZDF; © Simon Smith.)

Geen opmerkingen: