woensdag 8 april 2009

Levensmiddelenavond via Arte-televisie op 9 april

Geen thema-avond
Hoewel de samenstellers van het televisieprogramma van de Frans-Duitse cultuurzender Arte voor donderdag 9 april de verschillende onderdelen — meestal tussen ongeveer 20:00 uur en middernacht —
niet tot thema-avond hebben verheven, komen er die avond, reeds vanaf 18:30 uur, tezamen vijf programma-onderdelen voor waarvan de inhoud op enigerlei wijze te maken heeft met levensmiddelen, de consumptie ervan en de daaraan eventueel verbonden risico's, die heel wat dieper en kwalijker in ons bestaan kunnen ingrijpen dan de 'gemiddelde consument' beseft of — helaas niet zelden — zelfs maar wil weten. Wat niet weet, dat niet deert.

Vooravond-onderdelen
Twee van de vijf programma's worden tussen half zeven en kwart voor acht uitgezonden. Het eerste is een culinaire reisreportage uit een hele reeks, die Arte al enige tijd presenteert. Deze keer is de 'keuken van Guadeloupe' onder de loep genomen. Direct daarna — tussen 19:00 uur en 19:45 uur — volgt de documentaire Wenn Essen auf die Gene schlägt. De inhoud ervan blijkt te zijn toegespitst op enerzijds positieve invloed uitoefenende stoffen in ons voedsel met daar tegenover slechte ingrediënten in datzelfde — voor verder leven noodzakelijke — eten, waaronder ons dagelijks brood.
In deze Duits-Canadees-Japanse coproductie gaan beide filmmakers, Frank Papenbroock en Peter Moers, op zoek naar bovengenoemde invloeden en ze tonen aan dat bepaalde stoffen in staat zijn onze genen te activeren dan wel uit te schakelen. Uiterst verontrustend!
Deze documentaire zal door Arte worden herhaald op donderdag 16 april, vanaf 09:10 uur, en op zaterdag 18 april, vanaf 10:30 uur.

Twee documentaires
De beide documentaires die op de best bekeken televisietijd door Arte worden uitgezonden, zijn weliswaar nogal verschillend, maar beide hebben, elk op een geheel eigen wijze, gezond eten als thema.
Om 20:15 vertoont Arte de vierde aflevering in een tiendelige reeks — Sarah und die Küchenkinder — waarin topkok Sarah Wiener twaalf kinderen laat kennismaken met de gezonde keuken. Deze aflevering betreft Picknick im Freien. Dat is een Duits-Franse coproductie, geregisseerd door Enrique Sanchez Lansch, uit 2009. Herhaling op maandag 20 april, vanaf 14:00 uur.
Direct daarna — tussen 21:00 uur en 22:40 uur — volgt een lange Amerikaanse documentaire met een lengte van 98 minuten van Morgan Sprlock uit 2004: Super size me. De maker stelt daarin de Amerikaanse eetgewoonten aan de kaak door te filmen hoe hij zelf een maand lang alleen zogenoemd fastfood van McDonald's heeft gegeten. Herhaling op zaterdag 11 april, 's middags vanaf 15:40 uur.

Discussie Parijs-Berlijn
Aansluitend, tussen 22:40 uur en 23:40 uur wordt een aflevering gepresenteerd van het Arte-programma Paris-Berlin, Die Debatte, dat thans eveneens een verkeerd eetpatroon en de gevolgen daarvan als thema heeft: Der große Hunger, die neue Armut. Isabelle Giordano
discussieert met gasten — onder hen Philippe Chalmin — over datgene wat er allemaal kan misgaan als er verkeerd, dan wel te weinig gezond, voedsel — voorzien van de broodnodige vitaminen, mineralen en sporenelementen — wordt geconsumeerd en welke invloeden daarvan kunnen uitgaan jegens de maatschappelijke samenhang. Weliswaar wordt het thema voeding veelvuldig door de pers belicht, maar de makers van dit programma zijn van mening dat zulks helaas niet het geval is met de foutieve kanten daarvan en de verregaande beïnvloeding die daarvan uitgaat op onze samenleving.
Van dit discussieprogramma wordt geen herhaling uitgezonden.
____________
Afbeeldingen
1. Door bestudering van documenten in verband met de (kwalijke) invloeden van stoffen in ons voedsel kan men eventueel de vereiste informatie bijeen sprokkelen.
2. Topkok Sarah Wiener hoopt met uitleg enig inzicht te verschaffen.
3. DocumentairemakerMorgan Spurlock bij een medische controle.
4. Presentatrice Isabelle Giordano.

Geen opmerkingen: