dinsdag 17 juni 2008

Zittend in bed, genietend van een ochtendpijpje — Tabak en zijn vele toepassingen vroeger en nu (1)


Verdere, inperkende maatregelen
Bij actuele ontwikkelingen, zoals de steeds strengere regels tegen het fenomeen roken — en die regels zijn op zich zo gek nog niet, aangezien zij de niet-rokers enigszins kunnen beschermen tegen ongewenst meeroken — en het ophanden zijnde Verbod op roken in horecagelegenheden dat per 1 juli van kracht wordt, is het wellicht aardig om eens terug te kijken naar tijden toen het roken langzaam maar zeker meer enthousiaste bedrijvers daarvan.
Door toeval vond ik, als fervent niet-roker, in een kringloopwinkel een Duits prachtboek over de tabak, zijn geschiedenis en de ontwikkeling van de talrijke toepassingen in de loop der tweede helft van het achter ons liggende decennium. Juist de voortreffelijk geschreven tekst, gelardeerd met de nodige ironie en trefzekerheid boeide mij. De aantrekkelijke afbeeldingen — onder meer enkele ware kunstwerkjes — deden de rest. Van enkele aspecten van de inhoud van dit bewste boek [1] ervan wil ik u deelgenoot maken.

Ochtendpijp
De afbeelding bovenaan is van de Franse cartoonist, kunstschilder en beeldhouwer Honoré Daumier (1808-1879) . Onder de afbeelding staat nog een tekst van enkele regels, die echter zo vaag is dat we hebben afgezien van opname direct onder de reproductie.
De Tabac maakt nu een geïntegreerd bestanddeel uit van datgene wat de dichters kwalificeren als "les suaves parfums du matin", de verrukkelijke ochtendgeuren.
__________
[1] Het betreffende boek is Rauchringe — Feste des Tabaks. Von Zigarren, Pfeifen und Zigaretten vom Schnupfen und vom Kauen. Het is een boek van Prestel-Verlag, München. Mijn exemplaar is een druk uit 1961. Wellicht zijn er nog herdrukken verschenen.

Geen opmerkingen: