zondag 22 juni 2008

Desinformatie als machtfactor — de olie-industrie manipuleert ten detrimente van de consument

Klimaatveranderingen
Op het Zwitserse netwerk FACTS 0.2 is vandaag een link verschenen naar een bijdrage van wetenschapsjournalist Joachim Laukenmann, die is verschenen in de SonntagsZeitung van heden, onder de titel Desinformation ist Macht. Hierin toont de auteur aan hoe zeer diverse denktanks gericht verkeerde informatie hebben verstrekt over klimaatveranderingen, die al druk bezig zijn, in allerlei delen van de wereld en in allerlei gedaanten. En eveneens over de daaraan ten grondslag liggende oorzaken. Deze denkfabrieken — zoals Laukenmann ze noemt — worden financieel ondersteund door de olie-industrie.
De geschiedenis herhaalt zich. Hoe dikwijls is het al niet gebeurd dat een farmaceutisch concern heeft betaald voor een rapport met onjuiste conclusies omtrent middelen van een concurrerend bedrijf, en zeker als het om ongevaarlijke alternatieven ging. Ook deze rapporten barstten van de halve waarheden of hele leugens, dan wel van talrijke suggesties die nadrukkelijk werden gewekt door het weglaten van delen van een totaalbeeld.
En dat dit nu vooral in de energie- en voedselsector zo vehement en intens gebeurt, zal dus ook geen enkel weldenkend mens meer verbazen. Aanbevolen dus.

Geen opmerkingen: