dinsdag 3 januari 2012

President van de BRD: een wolf in schaapskleding

Het is nog maar een paar dagen geleden dat de tegenstanders van de Duitse Bondspresident Christian Wulff van mening waren dat een aftreden van deze post meer schade voor de staat met zich zou meebrengen dan voordelen, al groeide ook toen het aantal mensen dat vond dat het inmiddels wel meer dan genoeg was met zijn malversaties. Niet alleen een privé-krediet tegen heel speciale voorwaarden was al enige tijd het centrale punt van kritiek, steeds meer werd er bekend en per plakje gaf de president dat toe wat inmiddels door de Duitse media publiek gemaakt was. "Salamitechniek", heet zoiets.


Die gedachte van schade voor de staat is uiteraard baarlijke nonsens, aangezien de man geen leidende, maar een ceremoniële functie in de dagelijkse politiek vervult, al zou hij dat zelf graag anders zien.

Nu we echter ook weten dat hij dreigementen heeft geuit in de richting van de hoofdredactie van het ─ weliswaar meest weerzinwekkende ─ Duitse dagblad BILD, en daarnevens aan leidende figuren binnen de uitgeverij van die 'krant', is ook de Duitse Journalistenbond in het geweer gekomen. Nauwelijks waren velen, die tot enkele dagen geleden die president door dik en dun hebben verdedigd, van die schrik bekomen, toen gisteren bekend werd dat dit de redactie van Die Welt am Sonntag ─ eveneens een krant uit de stal van Axel Springer ─ eveneens is overkomen. Nu is voor tal van politici uit de eigen rijen van Wulff ─ die Schafskleider draagt: hij huichelt immers om het leven als hij zegt dat persvrijheid (welke hij hoogst persoonlijk om zeep wilde helpen) het hoogste goed in de staat is ─ niet meer doenlijk de man nog langer de hand boven het hoofd te houden.
Wil de Bondsrepubliek Duitsland nog langer voor betrouwbare partner binnen de Europese context doorgaan, dan is het de hoogste tijd dat Bundeskanzler Angela Merkel en President Lammert van de Bundestag (de Duitse Tweede Kamer), evenals de president van de Bundesrat (de Duitse Eerste Kamer) er alles aan zullen doen om Wulff tot aftreden te dwingen: rechtstreeks of met zachte, onderhuidse dwang.
Een enquête van het Duitse dagblad Frankfurter Rundschau (onder de eigen lezers, abonnees en de mensen die de krant op internet raadplegen) van heden laat zien dat 86% van de mensen die eraan hebben deelgenomen, van mening zijn dat Christian Wulff onmiddellijk dient af te treden.
Het is zo ongeveer de enige fatsoenlijke daad die men redelijkerwijs binnen deze context nog van de man mag verwachten. En anders moet hij zo spoedig mogelijk worden afgezet.
__________
Afbeelding: Christian Wulff, Bundespresident BRD. Officiële foto van het Bundespräsidalamt: Bondspresident Wulff in de werkkamer van Schloss Bellevue.

Geen opmerkingen: