vrijdag 23 april 2010

VPRO's Import: Toen Herold Noel thuiskwam

Irak-veteraan Herold Noel heeft zeer te kampen met een posttraumatisch stresssymptoom, zoals dat tevens het geval is met talrijke collega's van hem. Herold leeft in zijn auto in de New Yorkse wijk Brooklyn.
Voor de documentaire — die op zaterdag 24 april door het digitiale televisiekanaal Holland Doc 24 zal worden uitgezonden tussen 22:07 uur en 23:07 uur — is gebruik gemaakt van gebeurtenissen in het leven van Herold Noel, om met die basis een onderzoek e starten naar de omstandigheden waarin zoveel andere VS-veteranen 'leven': ze zijn veelal dakloos, verblijven, als het even meezit, in een voertig dat eigenlijk rijp is voor de sloop, of op een andere plek, die dan nog relatief draaglijk lijkt. Naast al die deprimerende omstandigheden wordt hun bestaan gekenmerkt door nog een constante: de dagelijkse strijd tegen de armoede en tegen de eigen regering.
Zo'n verhaal verdient ruime aandacht, ook en vooral doordat het een volstrekt gebrek aan beschaving van de kant van (regerings)leiders aan de kaak stelt.
Gelukkig wordt deze documentaire meerdere malen uitgezonden. De eerste herhaling zal op zondag 25 april worden gerealiseerd via hetzelfde televisiekanaal, maar dan tussen 20:00 uur en 21:00 uur.
 

Geen opmerkingen: