woensdag 13 januari 2010

Een duel met betrekking tot de levering van gas

Eertijdse coalitiegenoten
Tot ongeveer 2005 waren de zich sociaal-democraat noemende Gerhard Schröder (*1944) van de Duitse SPD en de zichzelf als links beschouwende Joschka Fischer (*1948) van de Duitse partij Die Grünen, bondgenoten. Toen kwam er een einde aan de rood-groene coalitie die de Bondsrepubliek regeerde. Schröder fungeerde in twee kabinetten als bondskanselier, Fischer was in diezelfde regering een zeer succesvolle minister van Buitenlandse Zaken.

Inmiddels hebben die beiden afscheid genomen van de dagelijkse partijpolitiek, maar niet van het bedrijven van politiek of het kiezen van partij, en al helemaal niet van het uitoefenen van invloed en macht. In de wereld van olie en gas, één der drie belangrijkste drijfveren welke de komende tijd nog veel problemen zullen veroorzaken in het dagelijks leven van enige miljarden mensen; oorlogen zijn daarbij niet uitgesloten.


Het dictaat van Gerhard Schröder
Schröder legt al zijn gewicht in de schaal voor een Russisch project — Nordstream — dat gas vanuit Siberié naar het Westen wil transporteren via de Oostzee. Zijn functie is zeer omstreden, aangezien hij zich reeds in zijn tijd als bondskanselier daarvoor heeft ingezet; thans is hij voorzitter van de raad van aandeelhouders van dat consortium. Zijn positie is inmiddels in westerse streken welo wat verder omstreden geraakt door het gasconflict dat tussen de Oekraïneen Rusland heeft gewoed.


Fischers pretenties
Fischer pretendeert daarentegen dat hij onafhankelijk wenst te blijven van Rusland, en is als adviseur verbonden aan Nabucco, een firma die een pijpleiding die het gas uit het urkse Ezerum moet doorpompen. 
Daarbij weet hij zich gesteund door de Europese Unie en door de Amerikanen. Toch zit er aan zijn gaswerkzaamheden eveneens een vreemd luchtje: dat van de riekende pecunia. Volgens sommige insiders heeft hij voor zijn inzet een bedrag ontvangen dat zes nullen telt.


Reportage op ZDF
De reportage Duell ums Gas zal door het ZDF worden uitgezonden in de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 januari, tussen 00:35 uur en 01:20 uur.
Details omtrent de verschillende posities van de beide heren en de verschillende consortia in kwestie zullen daarin zeker aan de orde komen, en als het even meezit, wordt de eportage binnen niet al te lange tijd door het ZDF, al is het op de cultuurzender Arte, herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Voormalig bondskanselier van de BRD Gerhard Schröder.
2. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken der BRD, Joseph Martin Fischer.

Geen opmerkingen: