dinsdag 1 september 2009

Documentaire over stelende zigeunerkinderen

Heikel thema
BBC Two Television pakt op woensdag 2 september, in een aflevering van de documentaire serie This world een heikel thema op. Instituten tegen discriminatie zullen er eventueel schande van spreken, maar zolang met de inhoud van de film geen algemeen oordeel over hele volksgroepen wordt uitgesproken, mag men niet doof zijn voor de geluiden die afkomstig zijn van mensen die enige ervaring hebben opgedaan met het fenomeen, en mag men evenmin blind zijn voor de eventuele gevolgen van het negeren van het, zonder twijfel pijnlijke, thema.
Onder de titel Gypsy child thieves kunt u, tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd, op genoemde televisiezender zien hoe georganiseerde bendes in diverse Europese landen gebruik maken van Roemeense zigeunerkinderen om te bedelen en diefstallen te plegen. Decennia geleden is dat ook al voorgekomen, al viel er toen niet direct een link te creëren tussen de gebeurtenissen en de georganiseerde misdaad. Wel viel op dat de kinderen in kwestie met wachtende ouderen in luxe buurten van steden en dorpen in ons land bij wat 'duurdere huizen' hebben aangebeld en dan vroegen of ze een beetje water mochten (komen) drinken, dan wel even van het toilet gebruik maken.

Presentatie
De film wordt gepresenteerd door Liviu Tipurita, die niet alleen van Madrid via Milaan tot in Roemenië de omschreven gebeurtenissen direct heeft gevolgd, en daarover haar oordeel heeft, maar tevens laat zien op welke wijzen deze groepering — die in wezen Roma dient te worden genoemd — wordt gediscrimineerd enerzijds, en welke pogingen aan de andere kant worden ondernomen om deze groeperingen op te nemen in de algemene cultuur van de Europese landen in kwestie.
__________
Afbeelding: Documentairemaakster Liviu Tipurita (Foto BBC Television.)

Geen opmerkingen: