zaterdag 21 februari 2009

Verloren kanonnen van wijlen koningin Elizabeth

Foetsie
De, qua persoonsnaam directe, voorgangster van de huidige Engelse monarche — voor de niet met kennis van het Attische Grieks, van zo'n 24 eeuwen voor onze tijd, behepten: alleenheerseres — Elizabeth I, die de dochterwas van de beruchte Henry VIII, en leefde van 1533 tot in 1603, en koningin was gedurende exact de tweede helft van haar leven, vanaf 1558 — en die zich in die periode een houten kunstgebit liet aanmeten — blijkt haar kanonnen kwijtgeraakt te zijn. Hopelijk zijn het niet alle geweest, anders had het er wellicht nog heel wat minder aangenaam kunnen uitzien in dat rijk van die rijk met juwelen behangen etalagepop avant la lettre.


Plannen van geleerde mannen
Volgens de makers van het BBC 2-programma Timewatch, waarvan een nieuwe aflevering op zaterdag 21 februari tussen 21:00 uur en 22:00 uur zal worden uitgezonden met als titel Queen Elizabeth's lost guns, is deze verloren gewaande verzameling oud-Engels schiettuig teruggevonden op en aan een eeuwenoud scheepswrak dat zich op de zeebodem bevindt voor het Kanaaleiland Alderney. En wat blijkt? Een team van archeologen wil nu dat deze oude representaties van de fallus als model zullen worden gebruikt voor het gieten van nieuwe exemplaren.
Meer verbijsterends, verhelderends en verrassends kunt u aan de weet komen als u de moeite neemt naar het bovengemelde programma te kijken. En het moet hier worden gezegd: bij een aflevering van Timewatch zult u zich niet vervelen.
__________
Afbeelding: Lizzie the First in 1588. Portret in Jesus College.

Geen opmerkingen: