vrijdag 23 januari 2009

De geschiedenis herhaalt zich: nog een Grote Crash

Bekende symptomen
Weliswaar heeft de wereld zich er in het verloop van drie kwart eeuw redelijk van hersteld, maar het begint erop te lijken dat thans toch langzaam maar zeker de problematiek van de Grote Ineenstorting van 1929 zich zal herhalen, hoezeer ook regeringen garant staan voor banken, industrie en spaartegoeden. In tegenstelling tot datgene wat menigeen gelooft — "Waar halen ze nu plotseling al die miljarden vandaan?" — is er door al die regeringen geen werkelijk geld gepompt in de bedrijfstakken — met de banken voorop — die te lijden hebben onder de huidige kredietcrisis, maar is er niet meer dan een als rust- en hoopgevend bedoelde garantie gegeven, maar dat heeft nog niet geleid tot daadwerkelijk met geld over de brug komen. Inderdaad de financieel-economische wereld zit vreemd in elkaar. En indien je al toevallig enige televisiereclamefilmpjes voorbij ziet trekken, dan lijkt het warempel of er het laatse halve jaar helemaal niets negatiefs is gebeurd: hypothekers, verstrekkers van leningen, geldinstituten en automobielbedrijven — alle doen ze nog steeds dezelfde aanbiedingen en beloften. Maar probeert u eens echt een lening te krijgen. En dat geldt ook voor de bouw, de huizenverkoop en zoveel bedrijfjes die afhankelijk zijn van financiers.


BBC-reportage
In 1929 zijn de koersen op de New Yorkse Effectenbeurs dermate hard gedaald dat norme aantallen beleggers hun aandelen hebben verkocht en als gevolg daarvan er drieduizend banken failliet zijn gegaan. We zijn hard op weg om dezelfde belevenissen voorgeschoteld te krijgen als onze voorouders acht decennia geleden.
Vandaar dat u we u van harte aanbevelen te kijken naar de reportage van Joanna Bartholomew 1929: The Great Crash, die op zaterdag 24 januari zal worden uitgezonden door BBC Two television, 's avonds tussen 22:00 uur en 23:00 uur.

Geen opmerkingen: