dinsdag 9 november 2010

Thema-avond van Arte over jonge rebellen anno nu

De nieuwe woede van de jeugd
Arte-televisie biedt op dinsdag 9 november een thema-avond over jongeren in Europa, die weer de straat op gaan om openlijk te demonstreren.Vanaf 22:09 komen twee documentaires op het huiskamerscherm, die met dit thema te maken hebben. Als eerste documentaire kunnen we vanaf 22:10 uur kijken naar Für eine andere Welt. Hierin worden verbanden gelegd tussen de talrijke grote demonstraties welke 
zijn gehouden in het eerste decennium van deze eenentwintigste eeuw , een periode die over een kleine acht weken alweer achter ons ligt.
De tweede documentaire is getiteld Die Rebellen aus der Vorstadt, over de jongeren die in 2005 in de Parijse voorsteden hebben deelgenomen aan demonstraties. Daarbij zijn helaas twee mensen om het leven gekomen.

Deze Arte-thema-avond heeft deze keer geen derde onderdeel: het debat, iets waarmee dergelijke avonden normaliter wel worden afgesloten.

Aansluitend: Franse speelfilm

Om 23:55 uur wordt, de rolprent L'embrasement — Wut in den Städten — vertoond. Het is een Franse rolprent uit 2006 van Philippe Triboit, die samen met Marc Herpoux het scenario heeft geschreven. het verhaal gaat over de ongeregeldheden zoals die in 2005 in Clichy-sous-bois, een Parijse voorstad, hebben plaatsgehad. In deze film spelen Thierry Godard, Nathalie Besançon en Slimane Hadjar. De film duurt zo'n tachtig minuten en zal derhalve om kwart over één in de nacht op woensdag 10 november uit zijn.
De film, die in HD-kwaliteit, met stereofonisch geluid, op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt niet herhaald.

Geen opmerkingen: