zondag 14 november 2010

Portret van Nationale Ombudsman op Nederland 2

In het televisieprogramma Profiel van de Humanistische Omroep wordt op zondag 14 november via Nederland 2 een portret uitgezonden van Neerlands Nationale Ombudsman Alex Brennikmeijer. De Ombudsman is een instituut dat decennia geleden in het leven is geroepen om de burger, die stukloopt op een overheidsinstantie, te helpen zijn rechten te verdedigen en eventueel verhaal te halen. 
De huidige plaatsbekleder, Alex Brennikmeijer, staat ervoor bekend dat hij zich inzet voor die mensen welke zich door een overheid — welke dan ook — onheus bejegend voelen of zelfs in hun verzoeken, klachten of wat voor redelijks dan ook, worden genegeerd. Ook staat de man in kwestie klaar voor degenen die in het doolhof van regels of als gevolg van elkaar tegensprekende instanties zijn vastgelopen.
De documentaire die Dorothée Forma heeft gemaakt en die op genoemde zondagavond om23:40 uur wordt gestart op de tv-zender in kwestie, heeft een duur van ruim een half uur, en deze eindigt dan ook in de nacht op maandag 15 november om ongeveer kwart na middernacht. Deze documentairemaakster laat niet alleen het wel en wee ten kantore van Alex Brennikmeijer zien, zij bezoekt hem eveneens in zijn vankantiehuis in de Franse Alpen.

Hoewel dat woord al  verraadt dat het om een vakantiehuis gaat, is dat in dit geval slechts een benaming, want juist daar schrijft onze Nationale Ombudsman veel van zijn rapporten en denkt hij na over de status quo van de Nederlandse samenleving. In 2011 loopt de termijn van AlexBrennikmeijer in genoemde functie af. Daarom komt eveneens de vraag aan de orde: Hoe moet het daarna verder?

Geen opmerkingen: