maandag 30 augustus 2010

Bont in mode — maatschappelijke onverschilligheid

Van het programma Koppen XL — van het eerste, Nederlandstalige Belgische televisienet EEN — wordt op dinsdag 31 augustus — tussen 21:25 uur en 22:00 uur — een nieuwe aflevering gepresenteerd, met de titel Bont is weer helemaal terug!
Tot grote — niet alleen begrijpelijke, maar tevens volkomen terechte — woede van dierenrechtenorganisaties zal de bontjas binnen zeer korte tijd opnieuw in het straatbeeld te zien zijn. Niet weinig modeontwerpers hebben besloten om bont opnieuw te gebruiken als materiaal voor de collectie van volgend najaar.
Koppen XL gaat bij bonthandelaren op bezoek om ze te confronteren met dit nieuws; daarnaast gaan ze naar een zogeheten kwekerij waar konijnen specifiek worden gefokt voor de bontproductie. ZEER PERVERS. Hoewel we daardoor in ieder geval weten dat, en eventueel deels waar, het allemaal weer gebeurt, is dat monsterlijke van belang om te weten omdat men daarmee bekend is met wie nu precies de beesten tussen die dieren en mensen zijn.
Het ligt mede aan de doofheid en blindheid van onder meer politici, en de volstrekte onverschilligheid van degenen die zich graag modebewust laten zien. Het indiceert meteen hoe zeer dergelijke fenomenen het maatschappelijke gebeuren beïnvloeden en mensen de andere kant op laten kijken als ze dat beter uitkomt parallellen met weerzinwekkende situaties binnen dictaturen in verleden en heden, hier en elders ter wereld, zijn derhalve niet toevallig.

Geen opmerkingen: