vrijdag 5 februari 2010

Verloren gegane film uit 1910 over Buffalo Bill op Arte-televise

Begin jaren vijftig, na een wandeling met mijn grootvader in de Indische buurt van de stad Groningen, bleef mijn grootvader even staan bij het ruim uitgevallen Bernouilliplein. "Kijk, mijn jong, hier heeft het circus van Barnum en Bailey in 1900 zijn tenten opgeslagen. De voorstellingen werd met veel poespas aangekondigd door een optreden van de enige echte Buffalo Bill."  In het verloop van het verhaal werd het duidelijk dat opa er niets van geloofde, omdat er naar zijn opvatting nogal flink wat enige echte Buffalo Bills, verspreid over de aardbol waren opgetreden. Daarbij had mijn grootvader, zeker achteraf beschouwd, een betere kijk op het geheel doordat hij in het eerste decennium van de twintigste eeuw enige jaren in de staat Michigan had doorgebracht en ook daar de enge echte Buffalo Bill had gezien. Ten minste één van hen kon niet de echte zijn, als gevolg van onderling afwijkende lichaamsbouw en wat dies meer zij. De burgerlijke naam van Buffalo Bill luidt William Frederick Cody (1846-1917).

Film uit 1910
Arte-televisie zendt bij tijd en wijle een aflevering uit van de documentaire serie Verschollene Filmschätze, waarin historische filmopnamen worden vertoond. Op zatedag 16 februari — tussen 21:30 uur en 22:00 uur wordt opnieuw een aflevering vertoond, deze keer met de titel 1910 Buffalo Bill ist Buffalo Bill. Het betreft een Franse documentaire uit 2007, met een duur van 26 minuten, die onder regie van Serge Viallet werd gedraaid, en als bijdrage van Arte France de ether wordt ingestuurd.
Nog tweemaal volgt een herhaling: de eerste op dinsdag 9 februari, vanaf 's ochtends 11:50 uur, de tweede op zondag 14 februari, in de middag vanaf 16:20 uur.
__________
Afbeelding: William Frederick Cody, bijgenaamd Buffalo Bill — soldaat, bizonjager en showman.

Geen opmerkingen: