dinsdag 1 december 2009

Arte thema-avond over De prijs van de vrijheid

Economische revolutie
Toen de Berlijnse Muur in 1989 — eerst figuurlijk — was gevallen, en er zeer snel zodanig werd ingegrepen dat het monument van afzichtelijkheid enerzijds en tegelijkertijd het symbool van scheiding, ongelijkheid en onvrijheid — althans als zichtbare getuige van de Koude Oorlog — tot het verleden is gaan behoren, konden de landen achter het eertijdse IJzeren Gordijn vrij direct profiteren van de voordelen die een vrije handel biedt en die in principe voor al die landen openlag. In grote delen van die toen niet meer direct afgescheiden landen kwam vrijwel gelijktijdig het communisme ten val.

Thema-avond
Arte-televisie biedt de kijker op dinsdag 1 december, vanaf 20:50 uur, een thema-avond met als titel Der Preis der Freiheit, met daarin twee onderdelen, die beide een beeld geven van de balans die in Oost-Europa is opgemaakt na twintig jaar vrije handel tussen oost en west. Tussen 21:00 uur en 21:45 uur wordt Die andere Revolution uitgezonden, een reportage over particuliere initiatieven binnen de nieuwe, vooral marktgerichte economie in tal van Oost-Europese landen. Daarna volgt — tussen 21:45 uur en 23:00 uur — een film over het meedogenloze kapitalisme in het hedendaagse Roemenië.
De avond zal door Thomas Kausch worden gepresenteerd. Een herhaling kan worden bekeken op donderdag 10 december, in de ochtenduren vanaf 09:55 uur.

Geen opmerkingen: