donderdag 26 november 2009

Tweemaal Andere Tijden over de Spaanse griep

Reguliere uitzending op Nederland 2
Op donderdag 26 november wordt in de reguliere uitzending van het VPRO/NPS-programma Andere tijden aandacht besteed aan de angst die heerst, en de voorzorgsmaatregelen die worden getroffen, in verband met een dreigende griepepidemie. De aflevering draagt de titel Griep in het land. Ook nu is men bij ons in de ban van een nieuw griepvirus dat deze keer het adjectief Mexicaans heeft gekregen. Bijna een eeuw geleden heerste de zogenoemde Spaanse griep die een ongekend aantal slachtoffers heeft geëist: zo'n twintig miljoen wereldwijd.
Latere griepgolven hebben weliswaar een iets minder grimmig uiterlijk vertoond, maar vielen qua hevigheid evenmin te verwaarlozen, en ze hebben wel gezorgd voor aanzienlijke paniek onder de bevolking. Bij die gelegenheden is steeds opnieuw de vraag aan de orde gekomen: vaccineren of niet. In
Andere tijden een terugblik.

Reportage op Geschiedenis 24
Het digitale Nederlandse themakanaal Geschiedenis 24 presenteert herhalingen van eerder uitgezonden programma's, die op enigerlei wijze betrekking hebben op, dan wel afkomstig zijn uit, een situatie die het predikaat historisch hebben gekregen. De aflevering van Andere tijden die op donderdag 26 november wordt herhaald, betreft een reportage uit 2001. Daarin wordt getoond hoe de Spaanse griep van 1918 in de herfst van dat jaar in het Drentse plaatsje Hollandscheveld — direct zuidoostelijk van Hoogeveen — heeft huisgehouden. In ons land zijn toen ongeveer dertigduizend mensen aan de gevolgen van deze griep bezweken.
__________
NB: Voor een uitbeelding met zelfportret van de Spaanse griep 1918 zij verwezen naar het doek van de Noorse schilder Edvard Munch, te zien op de algemene cultuurwebsite Cultuurtempel in een artikel dat op zondag 22 november is opgenomen.

Geen opmerkingen: