donderdag 10 januari 2008

Onaanvaardbare terugkeer in de politiek van voormalig BRD-kanselier Gerhard Schröder

Ongewenste wederopstanding
In een artikel dat het dagblad Frankfurter Rundschau heden heeft gepubliceerd onder de titel Gerhard Schröder — Der Moby Dick der SPD gaat Bernhard Honningfort in op de rol die de sedert 2005 voormalige Bondskanselier als gepensioneerde nu weer speelt om, door middel van openbare steunbetuigingen, partijgenoten aan een of andere baan te helpen. Dat is echter niet het grootste bezwaar dat tegen een openbaar optreden van die voormalige Duitse regeringsleider in het veld te brengen valt. Op de avond van zijn nederlaag heeft hij zich in het openbare televisiedebat met de andere partijleiders — een gebruikelijk gebeuren — echter zo buitengemeen hufterig jegens zijn uitdaagster Angela Merkel gedragen dat de conclusie gerechtvaardigd is hem te bestempelen als volkomen ongeschikt voor de dagelijkse politiek met pieken en dalen. Schröder maakte bij die gelegenheid overigens de indruk dat hij al te veel aan Bacchus had geofferd, hetgeen daarna door menigeen is bevestigd.

Poetin-hielenlikker
Toen hij echter eens werd gevraagd naar de positie van zijn boezemvriend en "nieuwe werkgever" Vladimir Poetin, maakte hij geenszins de indruk door drankgebruik incapabel te zijn, terwijl hij stralend meldde dat die man een "loepzuivere democraat" was.
Bij die gelegenheid moet de voormalige bondskanselier nog veel bezopener zijn geweest, tenzij zijn uitspraak het gevolg was van een extreem verlies aan realiteitsbesef. In ieder geval heeft hij zich daarmee voor de rest van zijn leven definitief gediskwalificeerd voor een openbaar politiek optreden binnen een democratisch bestel.
Weliswaar is er heel veel extreem kwalijks aan de hand bij onze directe oosterburen, doch voordat de beulswetten en andere weerzinwekkende maatregelen, die enkele paranoïde figuren in het politieke gebeuren aldaar tot dagelijkse realiteit hebben weten om te zetten, dient een figuur als Gerhard Schröder met stille trom te verdwijnen.

Geen opmerkingen: