dinsdag 14 juni 2011

Hoe staat het nu met Wikileaks' Julian Assange?

WIKILEAKS' Julian Assange
Diverse andere protagonisten uit het wereldgebeuren hebben Julian Assange van de voorpagina's der kranten en van de topthema's van de radiobulletins, en vooral van de televisiejournaals verdreven. Mladic en Strauss Kahn waren de mannen op wie de laatste maand de aandacht in overvloed was gericht. Die laatste zal nog heel wat Journaals op de globe halen, en eveneens in ons land aangezien het Tribunaal dat hem zal moeten berechten, zich in Den Haag bevindt. Maar we willen toch ook graag weten wat er nu met Julian Assange in de tussentijd is gebeurd, en vooral of er iemand binnen de journalistiek is die zich in de zaak heeft vastgebeten om eens tot de bodem uit te zoeken waarom juist op het moment dat er één en ander van de kant van Wikileaks de focus richting regeringen en hun vertegenwoordigers, verspreid over de aardkloot, zou wijzen, werd de man gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld. De overeenkomst met Strauss Kahn valt niet te overzien.
Vanzelfsprekend is het mogelijk dat Julian Assange zich heeft laten gaan waar hij er beter aan zou hebben gedaan enige terughoudendheid te betrachten. Weten kunnen we het immers (nog) niet, en juist daarom zou het goed (geweest) zijn als de journalistiek in staat zou blijken van het ene spectaculaire moment naar het andere te huppelen.
Bij al die persoonlijke aspecten van de kwestie Assange is kennelijk datgene wat van veel ruimer belang is en dat heel veel meer internationale gevolgen heeft, totaal op de achtergrond geraakt.
Daarom willen we u hier nog eens een boek voorstellen welks inhoud over het fenomeen Wikileaks gaat. Kennisname van de inhoud is een spannende en interessante aangelegenheid.
__________
Marcel Rosenbach en Holger Stark:
Staatsfeind Wilileaks ─ Wie eine Gruppe von Netzaktivisten die mächtigsten Nationen der Welt herausfordert. 336 pag., paperback; Deutsche Verlags Anstalt, München, zusammen mit SPIEGEL Buchverlag, 2011.
ISBN 978-3-421-04518-8

Geen opmerkingen: