vrijdag 10 december 2010

Bloeiende handel door vondsten bronzen tijdperk

In de omgeving van de Middellandse Zee is een economische opbloei ontstaan als gevolg van de ontdekking van een zeer grote hoeveelheid artefacten die afkomstig zijn uit het bronzen tijdperk: ivoor, keramiek en tal van voorwerpen die een rituele functie hebben vervuld. Al die voorwerpen werden, relatief recentelijk, gevonden in het schip Uluburum. Zij tonen dat er in het bewuste gebied zo'n drie en een half millennium geleden reeds een ontwikkelde beschaving bestond.
De documentaire die op zaterdag 11 december door Arte-televisie zal worden uitgezonden  tussen 21:05 uur en 22:00 uur — Das Bronzekartell — Wirtschaftsboom am Mittelmeer, een Duitse productie van het ZDF uit 2007 van Franz-Leopold Schmelzer — biedt een goed beeld van de beschaving destijds in de landen van het Middellandse-Zeegebied. Daarnaast krijgt de kijker enig inzicht in de geschiedenis van het ontstaan van Europa.
Een herhaling van deze documentaire zal door Arte-tv worden gerealiseerd op vrijdag 17 december, om 05:00 uur in de ochtend.

Geen opmerkingen: