zaterdag 13 maart 2010

Marianne Hofstee: De homo en de hostie

Sommige beeldende kunstenaars zijn prima in staat heel snel in te springen op de actualiteit. Marianne Hofstee geeft te kennen dat zij tot die categorie behoort. Met haar vierkante kleurenstuk (30 x 30 cm) getiteld De homo en de hostie laat ze zien dat ze niet alleen met een weergave zonder woorden kritiek kan uiten, maar deze vergezeld kan doen gaan van een goede dosis humor. Ondanks het kwalijke element dat aan de kaak wordt gesteld: de katholieke kerk die in zich wentelt in huichelachtigheid, tot en met de onzalige zetel van Joseph Ratzinger in Rome.


Het aartsconservatieve, en in dit geval onrecht verhullende, deel van dat instituut bijt zeer fel van zich af door te stellen dat het ruchtbaarheid geven aan de — inmiddels talrijke — gevallen van pedoseksueel 
misbruik een aanval op het instituut is met geen ander doel dan dit onderuit te halen. Ondanks dat volstrekte corrumperen van de werkelijkheid moet je wel meesmuilen als je die schaars geklede HostieHomo uitgebeeld ziet: met zotskap en omkrullende puntschoenen. Daarmee wordt immers één van de allerbelangrijkste 'opdrachten' van de Kunst vervuld: het voorhouden aan de samenleving van een spiegel, die meteen de weg naar participatie opent. Want gelukkig zijn er steeds meer mensen die daarvoor (dieper) gaan nadenken en de attributen van de protagonist op deze tekening het liefst aan die slachtoffers verachtende Papa in Vaticaanstad zouden willen schenken, op voorwaarde dat deze ze met gepast inzicht zal gaan dragen.

Onderdeel van expositie
Deze tekening vormt onderdeel van een driemans-expositie die zondag 14 maart om 16:00 uur is geopend in Galerie MooiMan te Groningen, onder de titel Getekend Realisme.
De beide andere exposanten zijn Rob Raats en René Kuipers. Laatstgenoemde is met enkele stukken al anderhalf jaar in de voorraad van de Galerie vertegenwoordigd. Hij is eveneens met een bloot zelfportret — eveneens met een verfrissende humor — op onze zustersite Tempel der Beeldende Kunsten voorgesteld.
Vanaf 15:00 uur is de galerie geopend voor degenen die al van tevoren willen weten wat er zoal te zien valt tot en met 9 mei. 
De toegang tot de expositie is gratis.
__________
Zie tevens onze bijdrage van zaterdag 13 maart op de site Tempel der Beeldende Kunsten en/of die op de site Rond beeldende kunsten.

1 opmerking:

Unknown zei

Treffender kon het door haar niet geschilderd en door u niet verwoord worden.