Van de enorme schat aan bijzondere klokken uit de achttiende eeuw, welke zeer kostbaar waren mede doordat ze konden bewegen en muziek maken — en in de periode vanuit het Westen naar China werden verscheept —, zijn maar weinig exemplaren meer te vinden in onze contreien. Daartegenover staat echter een gigantisch aantal van anderhalf duizend dat zich in de Verboden Stad van Beijing bevindt.
Onlangs gerestaureerde Chinese pagodeklok die deel uitmaakt van de expositie in het Museum De Seelklok te Utrecht. Nog te zien tot en met 28 februari 2011. Foto van de Homepage van dat museum. |
Deskundigen van het Museum De Speelklok in Utrecht hebben het plan opgevat om van al die klokken in het verre China acht stuks te restaureren en ze vervolgens te exposeren, hetgeen daarmee voor het eerst buiten China gebeurt.
De uitzonderlijke belangen welke rondom die restauratie een rol spelen, zorgen er helaas voor dat de verschillen tussen ons land enerzijds en China daartegenover, op scherp zijn komen te staan. Daarvoor zorgen gepreoccupeerde Chinese bureaucraten, en daarmee wordt maar weer eens aangetoond dat ambtelijkheid slechts in zeldzame gevallen constructief is.
Inmiddels heeft het samenwerkingsverband toch zo'n drie jaar standgehouden en is onlangs de tentoonstelling geopend door middel van het in werking stellen van zo'n oud Chinees exemplaar een Pagodeklok. De expositie is nog te bezichtigen tot 28 februari 2011.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten