zondag 26 september 2010

Een Grieks dorp in crisistijd in VPRO's Tegenlicht

Van de vijfdelige serie De aanval op Europa — door de VPRO uit te zenden in de reeks Tegenlicht — kunt u, op maandag 27 september, tussen 20:55 uur en 21:47 uur via Nederland 2, kennisnemen van de tweede aflevering, getiteld Een Griekse tragedie. Gezien de reeks waarin deze documentaire verschijnt en de noodlotsbeladen titel, zal het niet moeilijk te raden zijn dat het gaat over het Zuid-Europese land dat in bovengemiddelde mate is getroffen door de financieel-economische crisis. Andere lidstaten van de Europese Unie hebben ervoor gezorgd dat een failliet van dat land tijdig kon worden afgewend.


De daarvoor vereiste, en door die andere lidstaten geëiste, bezuinigingen in Griekenland hebben veel onrust onder de Griekse bevolking in het algemeen, en bepaalde beroepsgroepen in het bijzonder, voor veel onrust gezorgd, met als gevolg felle tot zeer felle demonstraties, welke tot op de huidige dag doorgaan. Alles wordt uit de kast getrokken om te kunnen overleven, en dat daarbij zekere groepen ook nog wel eens onderling tegengestelde belangen hebben, zal niemand verbazen.

Regisseur Shuchen Tan heeft besloten om de tragedie van het huidige Hellas te portretteren aan de hand van een Grieks dorp.

Geen opmerkingen: